Många som är aktiva inom olika typer av motorsporter är män. Det är mansdominerat, men det betyder inte att det inte finns en hel del kvinnor som är aktiva inom sporten. Det är heller inte ovanligt att kvinnor är kartläsare och co-drivers. Tina Thörner genomförde Dakar-rallyt, Caroline af Ugglas gillar Off Road och det finns en hel del kvinnor som kör folkrace. En annan kvinna som blivit en förebild trots sin unga ålder är Elina Svensson.
Tina, legenden och förebilden
Mycket kan sägas om denna energiska tjej från Säffle. Hon ville bli pilot, men som tjej på flygskola i USA tröttnade hon på nedvärdering och fördomar och flyttade hem till Sverige igen. Tur var väl det. 1984 startades hennes karriär som framgångsrik kartläsare och hon halkade in på det hela via en pojkvän som körde rally. 6 år efter debuten som kartläsare vann hon sitt första världsmästerskap för damer. Året var 1990. -93 och 94 gjorde hon det igen.
Alla har väl hört talas om den världskända rallyföraren Colin McRae? Under 2004 och 2005 deltog han i Dakar-rallyt med Tina Thörner som kartläsare.
2006 kom hon tvåa i Dakar-rallyt och 2009 när rallyt gick av stapeln i Argentina körde hon med Nasser Al-Attiyha, en rallyförare och olympisk lerduveskytt från Quatar. Tillsammans vann de två av sträckorna. Tina Thörner har dock varit med ett par gånger till i Dakar-rallyt.
Tina är idag föreläsare och en stark förebild för unga kvinnor som vill komma upp sig i mansdominerade områden. Tina har bevisat att det inte är könet som avgör resultatet, det är skickligheten. Alla med rätt förutsättningar och med rätt vinnarskalle kan lyckas, oavsett om du är född till man eller kvinna.
Fördomar och gliringar
Att vara ensam tjej bland alla killar är inte alltid så lätt. Det är lätt att det blir sexistiska skämt och kommentarer, och bara det faktum att det ofta är lättklädda flickor som poserar på bilar i stora bilsammanhang för inte jämlikheten bättre. Annars är bilsport en relativt jämlik sport generellt eftersom män och kvinnor tävlar på lika villkor. Det är föraren som räknas, det är körskickligheten som avgör, inte vilket kön den som håller i ratten har. Eller förmågan att läsa karta och noter, inte att förglömma. Föraren hade aldrig kunnat göra det helt på egen hand, kartläsaren är lika viktig för teamets framgång.
-Kvinnor kan inte köra bil.
En fras de flesta har hört någon gång, vare sig det gäller söndagstrafiken, en stressig vända inne i stan eller ett olagligt streetrace.
Trots att det är skickligheten som avgör så får kvinnliga förare fortfarande höra att de kör som kärringar, att de inte hör hemma där eller att de borde ligga på huven och se söta ut. Att detta ska förekomma i moderna tider är underligt och rent av skamligt.
Kvinnor tålde inte att åka fort
Redan före bilens tid, när det bara fanns tåg, rekommenderades kvinnor att sitta ner under hela resan, de skulle helst ha en filt över knäna och ta det allmänt lugnt så att deras känsliga sinnen inte blev förvirrade. När sedan bilen kom var det samma sak, och det ansågs nästan skadligt för kvinnor att färdas i högre hastigheter. Att kvinnor skulle köra bil var kanske inte helt otänkbart, men heller inte tänkbart, och bilen blev männens leksak. Länge gällde lugna bilturer med en bilfilt över knäna om kvinnor åkte med. Givetvis var det ju flertalet kvinnor och män som bröt mot rekommendationerna, körde fort och vilt och hade roligt, eller män som ville imponera men samtidigt skrämma damen och som därför gasade lite extra. Trots detta motstånd som varit i över ett sekel så håller nu kvinnorna på att etablera sig inom de allra flesta grenarna inom motorsport, både tvåhjuligt som fyrhjuligt. Det blir sakta fler och fler tjejer som håller på. En av dessa tjejer heter Elina Svensson.
Tjej bland killarna
Elina visste redan tidigt vad hon ville bli. Hennes föräldrar höll på med bilar och där kom intresset. Kanske fick hon doften av motorolja med bröstmjölken så att säga, men som tvååring visste hon att bil var kul. I fyraårsåldern började hon med motocross och redan där började mobbingen. Expressen skriver om hur Elina mobbades så fort hon kom in i motorvärlden och hur hennes kamp för att få hålla på med sitt största intresse har varit. Det gick så långt att kommentarer, hån och elakheter var på väg att knäcka henne och hon ville ta sitt liv.
Idag har hon som 17-åring gjort en mental comeback och bestämt sig för att köra sitt race om uttrycket ursäktas. Målet för 2019 var rally-SM som kartläsare i ett helt kvinnligt team och målet framöver är att vara med i rally-VM.
Det kvinnliga teamet är en inspirationskälla för andra och för att visa andra tjejer att det inte ska vara några problem med att ta plats i en mansdominerad sport. Tjejerna är här för att stanna, och det vare sig männen vill det eller inte.
Elina upplever att det finns folk som har ont av att hon är tjej, och ung tjej dessutom. Ett vanligt sätt att snacka är i sociala medier istället för att ta saker öga mot öga med den som utgör problemet. Istället för att prata med henne direkt skrivs det på sociala medier.
Motorsporten är en sport för alla, ung som gammal, oberoende av kön eller ursprung. Låt det gemensamma intresset förena istället för att splittra.